Vincent Lammens

Terug

Raspberry Pi 4 als desktop vervanging?

2020/04/24
raspberrypi
raspberrypi, raspbian, linux

Ik heb onlangs eens enkele dagen geprobeerd of mijn raspberrypi mijn hoofdcomputer kan vervangen, en met wat aanpassingen en tweaks is het zeker mogenlijk.

Document-bewerkingen

Aangezien raspbian komt met libre-office, kan het zeker alle tekstverwerking en spreadsheeting aan. Het gebruik van bijvoorbeeld online editors als google drive zijn echter wel wat aan de trage kant.

raspbian libre office

Media consumptie

Raspbian komt ook met VLC, waarmee je dus eenvoudig een film kan afspelen. Het ondersteunt ook bluetooth headsets, welke een betere kwaliteit bieden dan een bekabelde headset (de audio-out heeft nogal veel storing). Youtube gaat ook prima, al zet je het best wel op 720p.

raspbian vlc

Programmeren

Voor licht programmeerwerk is de raspberrypi zeker te gebruiken. Je hebt er standaard geany op, maar met wat truckjes kan je ook visual studio code erop installeren, waardoor ook deze taak prima kan met een raspberrypi

Gaming

Enkele lichte spelletjes gaan, maar je kan er uiteraard niets op spelen dat grafish intens is. Minecraft PI edition, een versie van minecraft die werkt op de raspberypi werkt er ook op. Ik heb ook een tweak kunnen uitvoeren, waarmee ik survival kan spelen op minecraft pi-edition. (Minecraft Pi-edition is een oude versie van de pocket-edition)

minecraft pi edition - survival tweak

Conclusie

De Raspberry Pi is dus geschikt als desktop-vervanging, als je wat lichte webbrowsing gaat doen en wat documentsbewerkingen. Een case met koeling is echter wel aan te raden, aangezien de SOC zeer snel zeer warm word.