Vincent Lammens

Terug

Protonmail of gewoon PGP?

2020/02/16
algemeen
algemeen

Als je op zoek gaat naar een veilig E-mail adres heb je een aantal opties, Protonmail, een eigen mailserver, of gebruik maken van PGP. Ikzelf maak gebruik van PGP. Protonmail is echter een gratis oplossing die standaard versleutelde e-mail zou aanbieden, maar is het wel zo veilig als het lijkt?

Vorig jaar kwam ik terecht op een reddit thread waar er gesproken werd van een groote fout in protonmail. Deze thread ging er over dat iemand ineens een overvloed aan e-mail had en dat protonmail e-mail vertraagde/blokkeerde, en melde dat als het zo bleef dat het account gesloten zou worden, Nadat hij contact op nam met protonmail werd hem verteld dat de e-mail vals was, ondanks dat het ondertekend was door protonmail zelf (met een ster in de interface). Dus, In protonmail worden berichten die scam zijn van protonmail zelf toch aanzien als echt, zonder zo te zijn.

Bij PGP kan je zulke problemen niet voorhebben, want jij beheerd de sleutels en controleert zelf de echtheid van berichten daarmee, en als de signature niet klopt met de public-key die jij van de verzender hebt, dan weet je dat het bericht niet van de verzender is, maar van iemand die de verzender nabootst, iets wat je zelf niet in handen hebt bij protonmail.