HTWW #1 - DNS
How The Web Works, is een nieuwe serie blogposts waarin ik uitleg hoe het web werkt. In deze 1e post ga ik het hebben over DNS.
Wat is DNS
DNS is de afkorting voor Domain Name System. DNS is het telefoonboek voor het internet. Het zet domeinnamen (zoals ‘vincentlammens.be’) om in IP-adressen zodat jouw computer weet waar je verkeer heen moet gaan.
Hoe werkt DNS
Als jij op jouw computer in je webbrowser een domeinnaam intikt, dan stuurt jouw webbrowser een DNS aanvraag naar nameservers. In de eerste plaats zal jouw computer een verzoek doen naar een recursieve nameserver bij jouw internetprovider. Deze stuurt op zijn beurt een verzoek naar een van de 13 root-dns servers.
De root-dns servers bevatten de locaties van alle nameservers van de top-level domeinen (bv ‘.be’ of ‘.com’). Deze nameserver geeft als antwoord het IP-adres van de top-level domein nameserver.
De top level domein (tld) nameservers bevatten de adressen van de nameservers van de domeinnamen zelf. Deze tld nameserver antwoord op zijn beurt met het adress van de nameserver van het domein. Deze laatste nameserver bevat het werkelijke IP-adres van het domein of subdomeinen (bv projects.vincentlammens.be is een subdomein).
Het antwoord van de nameservers van het domein word dan tijdelijk opgeslagen in de recursieve nameserver van jouw internetprovider. Hierdoor zijn jouw volgende bezoeken net iets sneller.
je eigen nameserver kiezen
Je kan op jouw computer zelf kiezen welke recursieve nameservers je genruikt. Standaard maak je waarschijnlijk gebruik van de nameservers van je internetprovider. Sommige mensen kiezen echter om een andere recursieve nameservee te gebruiken, zoals 1.1.1.1 van cloudflare of 8.8.8.8 van google. Deze kunnen soms sneller zijn dan die van jouw internetprovider, al is het verschil in snelheid vaak amper te merken.
DNS records
DNS heeft verschillende records voor IP-adressen waaronder records voor ipv4 (A records) en ipv6 (AAAA records) maar ook andere records zoals TXT (text, word gebruikt voor spf), MX (mail), CNAME (alias) en veel minder gebruikte zoals sshfp, srv etc.
zo. Dit was de HTWW #1, Ik ga proberen elke week een ander onderwerp uit te leggen. Als je suggesties hebt voor een onderwerp, laat gerust weten: vincent@vincentlammens.be