Vincent Lammens

Terug

Wat is er nieuw in Ubuntu Mate 18.04

2018/05/26
linux
ubuntu, linux, ubuntu-mate, ubuntu-18-04, ubuntu-mate-18-04, vergelijking

Met de nieuwe release van Ubuntu mate is er een heleboel veranderd. Deze veranderingen zijn voor het grootste deel positief. Hier zet ik de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

1. De standaard bureaublad layout

De lay out is over het algemeen hetzelfde gebleven. Het standaard menu dat leek op gnome 2 (met menu, places en system) is nu veranderd door een zoekbaar  menu. Dit menu is naar mijn mening wel beter omdat hier een zoekfunctie in aanwezig is waardoor je snel een applicatie kan zoeken of openen. Je kan dit menu voor de liefhebbers wel heel snel terug halen omdat Ubuntu mate heel gemakkelijk is om aan te passen.

foto

2. Bestanden in bulk hernoemen

het is nu mogelijk om een hele reeks bestanden in bulk te hernoemen. Hiervoor hoef je enkel eerst de bestanden te selecteren en dan rechtsklik>rename te klikken.

foto

3. Updates in de window manager

De window manager macro heeft verbeteringen gekregen. Deze zijn merkbaar wanneer je toestel DRI3 ondersteunt. Als dit niet word ondersteund, zal er gewoon gebruik worden gemaakt van een software compositor.

4. HiDPI ondersteuning

De mate desktop 1.20 introduceert onder andere ondersteuning voor HiDPI Wat handig is voor de laptops/schermen van tegenwoordig.

5. Globaal menu

Met het verbeterde globaal menu (voor bv de munity of cupertino lay out) is nu met veel meer applicaties compatibel

6. Brisk menu

Brisk menu is een full-screen zoekbaar menu dat gebruikt word door bv de munity lay out. dit is goed voor mensen die van Ubuntu 16.04 met unity desktop komen omdat samen met het brisk menu dit er net hetzelfde uitziet, en net hetzelfde werkt.

7. Emoji support

Nu kan er gemakkelijker emoji worden toegevoegd in tekst (rechtsklik en dan add emoji)

foto

Dit zijn de belangrijkste veranderingen aan Ubuntu mate. Het is nu een betere omgeving dan ooit, en ik hoop dat dit meer mensen aan trekt om Linux uit te proberen. Zeker omdat Ubuntu mate zo gebruiksvriendelijk is.