Vincent Lammens

Terug

Google Vs Privacy Luisteren Ze Echt Af

2018/11/27
algemeen
privacy, algemeen, google-chrome

Onlangs heb ik gemerkt dat elke keer ik in de buurt van een computer waar ik op ben ingelogd over een bepaald onderwerp praat, daarna reclames over dat onderwerp te zien krijgt. En dit is ondertussen meerdere malen gebeurt. Luistert googel werkelijk af, of is het puur toeval?

Soms lijkt het te goed om waar te zijn, maar het is in het verleden al meerdere keren bewezen. Zo stuurt Google meer dan 500 keer per dag locatiepings die gebruikt worden voor het up to date houden van file gegevens op Google maps. Ze gebruiken deze data ook om advertenties beter op je af te stemmen. Zo krijg je in het buitenland reclame voor producten die verkocht worden in dat land. Dit gebeurt eigenlijk met alle data die Google van je verkrijgt.

Zo hebben bepaalde mensen (waaronder ikzelf) al ontdekt dat als ze het over onderwerp x hebben, een paar dagen nadien krijg je reclame in het thema van onderwerp x. Dit gebeurde enkel op computers met Google Chrome erop geïnstalleerd. Chrome installeert stiekem ook een ‘afluister’ programma, en zet de microfoon standaard op aan. Hierdoor kan het dus afluisteren. Ook zorgt de ‘Ok Google’ functie van de Google assistent op je smartphone dat Google kan afluisteren. Deze data wordt ook niet door je eigen toestel verwerkt, maar doorgestuurd naar Google servers, waar het verwerkt wordt. Dit wilt dus zeggen dat Google eigenlijk als Chrome openstaat altijd de mogelijkheid heeft om audio te ‘livestreamen’. In de open-source versie van Chrome, Chromium,  stond diezelfde ‘black box’ software, maar die is verwijderd na privacy problemen. In Google Chrome zit dit nog altijd, hier kan je eigenlijk niets aan doen omdat je daar toestemming voor geeft in de EULA, en Google’s diensten gebruiken zonder die te accepteren is onmogelijk. Op

nomoregoogle.com kan je alternatieven vinden voor vrijwel elke dienst die Google bied.